Pages

Yandex'ten Google'a Göndermeli Reklam: ‘‘Ben Ne Bileyim, Yandex’miyim?’’


Rusya kökenli arama motoru Yandex , son dönemlerde  ‘‘Ben ne bileyim Yandex’miyim?’’ repliğiyle yayımladığı televizyon reklamları ve billboardlarla yeniden adından söz ettirmeye başladı. Google’ın tartışmasız açık ara lider konumda bulunduğu arama motoru pazarına Google’ın alternatifi olarak giriş yapan şirket, pastadaki payını artırabilmek amacıyla, internet siteleri için pek de alışık olmadığımız bir şekilde klasik mecralardaki reklam kampanyalarına büyük önem veriyor.

Ciddi bir kurumsal duruşa sahip olan Yandex, marka iletişiminde ‘‘eğlenceli’’ yönünü ön plana çıkarıyor ve mizah unsuruna önemli ölçüde yer veriyor. Televizyon reklamlarının belki de en büyük başarısı, bu mizah unsurunun sosyal medyada yayılmaya ve alternatifler fikirler üretilerek paylaşılma uygun şekilde tasarlanması.
Rankingtr verilerine göre 2014 Ocak itibariyle %3.5 paya sahip olan marka,  ‘‘Yaşamın Tüm Cevapları’’ mottosuyla yayınladığı ilk televizyon reklamlarıyla birlikte sektöre giriş yapmış ve bu reklamlar,sosyal medyadaki alternatif fikirlerin de katkısıyla ciddi bir başarı yakalamıştı. Özellikle bobiler.org’daki siyasilere ve Türkiye gündemine uyarlanmış olan video büyük ilgi görmüştü.


Markanın son reklamı akılda kalıcı cingılı ve Google’a yaptığı göndermeyle dikkat çekiyor. ‘‘Ben ne bileyim Yandex miyim?’’ melodisini, çevrenizdeki insanların ağzından duymaya başlamışsınızdır. Çok bilgili kişiler için ‘‘Google gibi adam’’ benzeri cümleler insanların diline pelesenk olmuşken, Yandex’in de bu sözlerle, halk arasında içinde Yandex geçen yeni kullanımlar yaratmaya çalıştığı görülüyor. Ayrıca elinde telefonuyla Yandex’ten arama yapan gencin de Google’ın kurumsal renklerini çağrıştıracak şekilde giyinmiş olması da dikkat çekici başka bir detay olarak göze çarpıyor. Bu detayın, ilk bakışta fark edilmese de, izleyicilerin yorumuna açık, fark edenlerin dile getirmek ve çevresindeki insanlarla paylaşmak isteyeceği bir durum olduğu söylenebilir. Reklamları hazırlayan Alametifarika Ajans’ın da bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum.

Yandex Navigasyon ''Ben Ne Bileyim Yandex miyim?'' Televizyon Reklamı

Sonuç olarak Yandex’in Alametifarika'yla birlikte güzel bir iş çıkardığını söylemek mümkün. Reklamların, pazar payına ne ölçüde yansıyacağını da ilerleyen günlerde hep birlikte göreceğiz.